این جلد تکنیکهای سودمند کشت درون شیشه که میتوانند به عنوان همیار روشهای مرسوم بهبود گیاهان زراعی مطرح
شوند، معرفی خواهد شد.
با تأکید بر نقش و کاربرد این تکنیکها در بخش کشاورزی به ارائه مطالب مکفی در زمینه هایی همچون گلدهی درون شیشه تکنیک لایه نازک سلولی ریز پیوندی و نقش آن در اصلاح نباتات کشتهای هاپلوئید و تریپلوئید، گرده افشانی و باروری درون شیشه، کشت پروتوپلاست تنوع سوماکلونال جهش درون شیشه و اصلاح ژنتیکی مطالعه و اصلاح گیاهان تحت تنشهای غیر زنده در شرایط درون ،شیشه محافظت از گیاهان در معرض انقراض و نقش کشت درون شیشه در کاهش آلودگی های زیست محیطی خواهیم پرداخت.
گیاهان منبع ارزشمندی از محصولات جدید و مهم اعم از چاشنی،ها عطرها اسانس ها رنگ دانه ها شیرین کننده ها، ترکیبات ضد میکروبی و دارویی بوده که نقش قابل ملاحظه ای در توسعه صنعت غذا دارو خواهند داشت کاربرد بالقوه کشت بافت گیاهی برای تولید ترکیبات مفید و مورد نیاز صنعت از دیرباز مد نظر بیوتکنولوژیستها بوده است. در اغلب موارد این محصولات را تحت عنوان کلی متابولیتهای ثانویه تقسیم بندی میکنند.
کاربرد کشت بافت در تولید متابولیتهای ثانویه از سال 1950 میلادی آغاز شد تولید این قبیل متابولیتها با استفاده از کشت سلول گیاهی نسبت به گیاه کامل دارای مزایای متعددی است که از مهمترین آنها میتوان به سرعت رشد و توان بیوسنتزی بالا در کشت سلول امکان تولید میزان بالایی از ترکیبات زیست فعال در یک بازه زمانی کوتاه اطمینان از تولید ممتد به دلیل کشت سلول تحت شرایط محیطی و غذایی کنترل شده امکان استفاده از پیش سازهای مؤثر در تولید برخی محصولات ثانویه به خصوص در انواع کشت های سوسپانسیون و ..... اشاره نمود. با توجه به ارزش اقتصادی بالا و اهمیت دارویی متابولیتهای ثانویه صنایع به شدت در استفاده از کشت بافت گیاهی برای تولید متابولیتهای ثانویه در مقیاس وسیع با یکدیگر در رقابت هستند کشت بافت گیاهان دارویی در مقایسه با تولید مصنوعی ترکیبات زیست فعال ارزان تر خواهد بود.